Direkte og indirekte grill-metode

Her fortæller jeg om den direkte og indirekte grill-metode, og hvilke hemmeligheder der ligger bag en fantastisk grilloplevelse. (Og husk, at uanset om du tilbereder maden med den direkte eller den indirekte metode, så skal låget lægges på.)

Den direkte grill-metode:

Den direkte metode minder mest om stegning, hvor maden tilberedes direkte over varmekilden. For et jævnt resultat, skal madvaren vendes én gang halvvejs gennem den anbefalede tilberedningstid. Brug den direkte metode for madvarer der skal steges i mindre end 25 minutter, som f.eks. steaks, koteletter, grillspyde, pølser og grøntsager. Den direkte metode er også nødvendig, hvis kødet skal brunes. Bruning skaber en vidunderlig sprød, karamelliseret tekstur på netop de punkter, hvor kødet rører risten. Man får desuden flotte grillmærker, mens smagen omsvøber hele fødevarens overflade. Både steaks, koteletter, udskæringer af kylling, samt større udskæringer af kød nyder godt af bruning.

Direkte grillmetode på en kulgrill:

Direkte metode på kulgrill For at grille med den direkte metode på en kulgrill, skal de optændte briketter fordeles jævnt over kulristen. Læg stegeristen over briketterne og begynd at lægge dine madvarer på grillen. Læg låget på og løft det kun, når maden enten skal vendes eller for at tjekke tilberedningsgraden.

 

Køb en god kulgrill hos Coop her

Køb en god kulgrill hos Homeshop her

Køb en god kulgrill hos Davidsenshop her

 

Direkte grillmetode på en gasgrill:

Direkte metode på gasgrill For at grille med den direkte metode på en gasgrill, skal grillen forvarmes med samtlige brændere indstillet på høj varme. Læg madvarerne på stegeristen, og tilpas brænderne til den temperatur, der anbefales i opskriften. Læg låget på og løft det kun, når maden enten skal vendes eller for at tjekke tilberedningsgraden.

 

Køb en god gasgrill hos Coop her

Køb en god gasgrill hos Homeshop her

Køb en god gasgrill hos Davidsenshop her

 

Den indirekte grill-metode:

Den indirekte metode minder mest om bagning, men med grillens fordele, såsom tekstur, smag og udseende. Et resultat du aldrig vil få ved at tilberede maden i en ovn. Varmen rejser sig og reflekteres på indersiden af låget og steger madvaren derved langsomt og jævnt fra alle sider. Princippet om den cirkulerende varme kendes også fra varmluftsovne, og også her skal madvaren ikke vendes under tilberedningen. Anvend den indirekte metode for madvarer, der skal tilberedes i mere end 25 minutter eller for madvarer der er følsomme overfor direkte varme, da det ellers vil tørre dem ud eller brænde dem. Dette gælder blandt andet for stege, ribben, hele kyllinger, kalkuner og andre store udskæringer af kød, samt fine udskæringer af fisk.

Indirekte grillmetode på en kulgrill:

Indirekte metode på kulgrill For at grille med den indirekte metode på en kulgrill, fordel optændte briketter jævnt ude i siderne. Placér en drypbakke i midten af kulristen, for at opsamle fond til sovs og saucer. Drypbakken sikrer også at der ikke sker opblusning på grund af fede madvarer, som f.eks. gås, and og andre fede stege. Ved længere tilberedningstider, fyld drypbakken med vand, for at undgå at fonden brænder. Placér grillristen over briketterne og læg madvarerne på grillen, således at det ligger midt for drypbakken eller der hvor der ikke ligger briketter. Læg låget på og løft det kun, når maden enten skal pensles eller for at tjekke tilberedningsgraden.

Køb en god kulgrill hos Coop her

Køb en god kulgrill hos Homeshop her

Køb en god kulgrill hos Davidsenshop her

 

Indirekte grillmetode på en gasgrill:

Indirekte metode på gasgrill For at grille med den indirekte metode på en gasgrill, skal grillen forvarmes med samtlige brændere indstillet på høj varme. Tilpas brænderne i siderne til den temperatur, der anbefales i opskriften og sluk de brændere der er direkte under madvarerne. For at få det bedste resultat, placér stege, fjerkræ eller store udskæringer af kød på en stegholder. Stegholderen placéres på en kraftig grillbakke. Ved længere tilberedningstider, fyld drypbakken med vand, for at undgå at fonden brænder på.

Køb en god gasgrill hos Coop her

Køb en god gasgrill hos Homeshop her

Køb en god gasgrill hos Davidsenshop her